Finans teknolojileri nereye gidiyor?

Finans ve teknoloji kelimelerinin bileşiminden oluşan fintech, finans hizmetlerini teknoloji ile birleştirerek finans hizmetlerinin daha hızlı ve kolay ulaşılabilir platformlardan gerçekleştirilmesini hedefleyen bir yaklaşıma sahip.

Son yıllarda hızla gelişen bilgisayar teknolojileriyle birlikte sıkça duymaya başladığımız ve giderek bir trend haline gelen kavramlardan birisi de FinTech. Finans ve teknoloji kelimelerinin bileşiminden oluşan fintech, finans hizmetlerini teknoloji ile birleştirerek finans hizmetlerinin daha hızlı ve kolay ulaşılabilir platformlardan gerçekleştirilmesini hedefleyen bir yaklaşıma sahip.

Özellikle mobil ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle fintech tüm dünyada hızla gelişen bir sektör haline geldi. Bu alandaki girişimlerin ve yatırımların sayısı ve hacmi her geçen gün artıyor. Özellikle bankacılık ve finans işlemleri, mobil ödeme sistemleri, para transferi, para tahsilatı, fatura ödeme, mutabakat, yatırım piyasaları, kitlesel fonlama, sanal para, emeklilik fonu, finansal rehberlik gibi alanlarda yeni fintech girişimleri hayatımıza giriyor. Blok zinciri, bulut teknolojileri ve yapay zeka gibi teknolojiler bu girişimlerin temelini oluşturuyor. Bu da dünya finans piyasalarında radikal bir dönüşümün yaşanmasına neden oluyor.

FIN TECH YATIRIMLARI HIZLA BÜYÜYOR

Aslında geçmiş dönemlerden beri başta bankalar olmak üzere diğer finans şirketleri gelişen teknolojileri kendilerine adapte etmeye önem veriyorlardı. Fakat 2008 finansal kriziyle birlikte bu kuruluşların öncelikleri değişti. Uzun süre devam eden kriz nedeniyle zarar eden veya düşük kar elde eden kuruluşlar zararlarını azaltmaya ve karlılıklarını yükseltmeye odaklandı. Bunun da etkisiyle teknoloji yatırımları geri planda kaldı. Geleneksel finans sisteminin sorunlarını açığa çıkaran ve güvensizliği artıran bu krizin yanı sıra gelişen bilgisayar, internet ve mobil teknolojileri, akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde daha hızlı, ucuz ve aracısız finansal işlemlerin önü açıldı.

Zamanla insanların internet üzerinden daha hızlı ve ucuz olarak kullanabilecekleri bilgisayaları, akıllı telefonları ve tabletleri ile her an ulaşabilecekleri yeni servisler inşa edildi. Banka dışı finansal servisleri kullanan kullanıcıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle e-ticaret işlemlerinde Banka dışı servisler yoğun olarak kullanılıyor. Örneğin Amerikadaki e-ticaret alanında yapılan transferlerin yüzde 30’dan fazlasının PayPal üzerinden gerçekleştiği ifade ediliyor. İşlem sayısı ve hacimleri her geçen gün artıyor. Bu alanda yeni şirketler kuruluyor. Özellikle startup denilen yeni girişimlerin içerisinde bir çok fintech yatırımı bulunuyor.

FIN TECH YATIRIMLARI 20 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Özellikle ABD, Çin, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’de önemli tutarda fintech yatırımları yapılıyor. Londra’da iş gücünün % 40’nın finans teknolojileri alanında çalıştığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre fintech sektörüne yapılan yatırım 2008 yılında 930 milyon dolarken, günümüzde bu rakam 17-18 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde FinTech ile birlikte InsurTech kavramının da popüler hale geldiği görülüyor. Geleneksel sigortacılığı teknoloji ile birleştiren InsurTech alanında da yeni pek çok proje ve yatırım yapılıyor. InsurTech, Fintech’in bir alt dalı olarak başlı başına önemli bir gelişim gösteriyor. Esası risk yönetimine dayanan sigortacılığın niteliği ve henüz gelişmeye devam eden bir sektör olduğu düşünüldüğünde bu alandaki yatırımların gelecekte daha da hızla büyüyeceğini belirtmek yanlış olmayacak.

FinTech ve InsurTech odaklı girişimler yükselen bir yıldız olarak tüm dünyada hızla büyüyor. Bu gelişim finansal sistemi ve iş dünyasını hızla değiştiriyor. Geleneksel bankacılık ve finans uygulamaları modern teknolojilerle bütünleşerek evriliyor.

FIN TECH DÜNYAYI DEĞİŞTİRİYOR

Fintech sayesinde alışageldiğimiz geleneksel finansal sistemler yerlerini yeni, hızlı, dinamik ve aracısız sistemlere bırakıyor. Fintech girişimleri ödemelerden para transferlerine kadar geleneksel finansa çok önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bu da dünya finans sistemini ve iş dünyasını geri dönülemez bir şekilde dönüştürüyor. Fintech gelişimi durdurulamaz bir alan olarak görünüyor. Gelecek yıllarda bu dönüşümün daha da hızlanacağı öngörülüyor.

Kullananlara büyük kolaylık sağlayan katma değerli bu yeni sistemler başta Bankacılık olmak üzere finans sektörünü derinden etkiliyor. İnsanlar artık bankalara gitmeden bilgisayarları, telefonları ve tabletleri üzerinden aracısız, düşük komisyonlu ve hızlı ödeme, yatırım ve diğer finansal işlemleri yapabiliyor. Bu şekilde geleneksel bankacılık uygulamaları giderek azalıyor. Bankalar bu değişime ayak uydurmaya ve benzer sistemler geliştirmeye çalışıyor. Bazı bankalar çeşitli FinTech şirketlerini satın alıyor ve bunları kendilerine entegre etme yoluna gidiyor.

TÜRKİYE DE BU GELİŞİMİ YAKALAMAYA ÇALIŞIYOR

Finans teknolojilerindeki bu trendin içinde Türkiye’de yer almaya çalışıyor. 2012 yılından beri melek yatırımcılar tarafından giderek artan sayıda fintech projelerine yatırım yapıldığı görülüyor. Türkiye’de bunun öncülüğünü Bankalararası Kart Merkezi (BKM) yapıyor. BKM tarafından ülkemizin ödeme yöntemi olarak geliştirilen Troy, pay pal benzeri ödeme sistemi olan BKM Express gibi uygulamaları bu kapsamda belirtmek mümkün. Bunun yanı sıra Türkiye’de başka şirketler de bu alana ilgi göstermeye devam ediyor.

Bu alandaki farkındalığı ve gelişimi hızlandıran önemli bir adım BKM tarafından desteklenen ve 2016 yılında kurulan “FinTech İstanbul” girişimi oldu. Ülkemizdeki FinTech ekosisteminin sağlıklı büyümesi ve bu alandaki girişimlerin desteklenmesi amacıyla kurulan bu inisiyatif konuyla ilgili eğitim, girişim ve veri analiz konularında çalışmalar yapıyor. Ülkemizde 2013 yılında kabul edilen ödeme hizmetleri, ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yasa da bu anlamda önemli bir dönüm noktası oldu. BDDK tarafından yapılan ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları hakkında yönetmeliğe göre bu tür kuruluşların BDDK’dan faaliyet izni almaları zorunlu hale getirildi.

FinTech ve InsurTech odaklı girişimler yükselen bir yıldız olarak tüm dünyada hızla büyüyor. Bu gelişim finansal sistemi ve iş dünyasını hızla değiştiriyor. Geleneksel bankacılık ve finans uygulamaları modern teknolojilerle bütünleşerek evriliyor. Giderek dijitalleşen finansal hizmetler hızlı, esnek ve kişiselleştirilmiş çözümler getiriyor. Kullanıcılar finansal hizmetlere daha kolay ve ucuz erişebilir hale geliyor. Ülkemizin bu dönüşümü yakalayabilmesi için yasal altyapımızın ve yatırım ortamımızın geliştirilmesi, FinTech gibi girişimlerin desteklenmesi, teknoloji ve finans alanında faaliyet gösteren şirketlerin bu konuyu gündemlerine almaları ve yatırım yapmaları önem taşıyor.

Gürdoğan Yurtsever

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.