Yapay zeka insan zekası ile yarışıyor

Konuşabilen, yürüyebilen, yemek yapabilen robotlar, şiir, roman yazan, cep telefonlarımızda sorularımızı anlayıp cevaplayan akıllı asistan uygulamaları gibi pek çok alanda yapay zeka ürünleri söz konusu.

Uzun süredir sinema ve romanlarda özellikle robotlar ile karşımıza çıkan “yapay zeka” gelişen teknolojilerin de etkisiyle günümüzde büyük yatırımlar yapılan ve hızla gelişen bir alan haline haline geldi. Konuyla ilgili her geçen gün yeni ve şaşırtıcı haberler ile karşılaşıyoruz.

Yapay zeka, makinelerin genel olarak insana özgü olan düşünme, algılama, öğrenme, öngörme, hissetme, karar verme, hareket etme gibi yeteneklere sahip olmalarını sağlayan teknolojilere deniyor. Çeşitli algoritmalar ve yapay sinir hücreleri gibi teknolojiler sayesinde makineler bir canlıya bağlı olmadan bu özelliklere sahip olabiliyor. Yapay zekanın geçmişi modern bilgisayarların icat edilmesi ile başlıyor ve ilk gündeme gelmesi 1940-50’li yıllara kadar gidiyor.

MAKİNELER YAPAY ZEKA İLE ÖĞRENİYOR VE KARAR VERİYOR

Konuşabilen, yürüyebilen, yemek yapabilen robotlar, şiir, roman yazan, satranç oynayan, sohbet eden, yazı yazan bilgisayarlar, site ziyaretlerinden kişilerin beğenilerini analiz eden ve kişiselleştirilmiş önerilerde bulunan yazılımlar, cep telefonlarımızda sorularımızı anlayıp cevaplayan akıllı asistan uygulamaları gibi pek çok alanda yapay zeka ürünleri söz konusu. Bunların yanı sıra sürücüsüz otomobil ve uçaklar, hastalık tanı ve teşhisi gibi çok çeşitli alanlarda yapay zekaya dayalı çalışmalar hızla sürüyor.

Yapay zeka çalışmaları genellikle teknolojik ve bilgisayarlar ile ilgili bir konu gibi görünse de biyoloji, psikoloji, felsefe, matematik, fizik gibi farklı bilim alanları ile birlikte çalışmayı ve üretmeyi gerektiren bir alan olarak dikkat çekiyor. Bu konuda bütün bu alanlardaki uzmanlar birlikte çalışıyor.

YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI, BİR ENDÜSTRİYE DÖNÜŞTÜ

Yapay zeka çalışmaları geçmiş dönemlerde yavaş bir gelişim hızında olsa da günümüzde bu gelişim çok hızlandı. Zayıf nitelikli yapay zekalı pek çok ürün şimdiden hayatımıza girmiş durumda. Evlerimizde ve ceplerimizde kullandığımız bazı elektronik ürünler yapay zeka ile çalışıyor. Bu ürünler yaşamımızı kolaylaştırıyor ve yaşam konforumuzu artırıyor. Yapay zeka ürünleri ile ticari alanda büyük başarılar ve cirolar ediliyor. Bu nedenle bu alanda yapılan yatırımların büyüklüğü ve hızı her geçen gün artıyor. Bu alanda özellikle büyük şirketlerin yatırımları dikkat çekiyor. Apple’in Siri uygulamasından Google’ın sürücüsüz otomobil projesine kadar pek çok büyük şirket bu alanda önemli yatırımlar yapıyor. Özellikle Google, yapay zeka firması satın alımları ile ön plana çıkıyor. Facebook, Tesla, Yahoo gibi firmaların yatırımları da dikkat çekici düzeyde. Yapay zeka çalışmaları artık bir endüstri haline gelmiş durumda.

YAPAY ZEKA İNSAN ZEKASININ ÖNÜNE GEÇEBİLİR Mİ?

Bunlarla birlikte yapay zekanın gelişmesinden kaygı duyanlar da var. Bu kişiler, bu teknolojinin insanlığın geleceği için tehdit oluşturduğunu iddia ediyor. Akıllı, düşünebilen ve kendi iradesine göre karar verebilen yapay zekaya sahip robot makinelerin gelecekte insan zekasına alternatif oluşturabileceği, insanlara saldırabileceği, savaşlarda kullanılabileceği ve insanlığa büyük zararlar verebileceği belirtiliyor.

Bunun yanı sıra bilim adamları gerçek hayatta yapay zekanın her zaman en yerinde kararı veremeyeceğini, bu nedenle nihai karar verme yetkisinin insanlarda kalması gerektiğini, özellikle acil durumlar için insanoğlunda bu yetkinin bulunmasının önemli olduğu, böylece makinelerin kötü şeyler yapmasının engellenebileceğini ifade ediyorlar.

YAPAY ZEKAYA YATIRIM YAPILMALI

Yapay zeka artık bir bilim-kurgu fantezisi olmaktan çoktan çıktı. Bu konuda alınması gereken daha çok mesafe olmasına rağmen çalışmalar daha önce hayal edilemeyen bir hızda ilerliyor ve gelişiyor. Pek çok kişi yapay zeka ürünlerinin bir kaç on yıl içinde hayatımızın ayrılmaz parçaları haline geleceğini ifade ediyor.

Bazı bilim adamları yapay zekanın insan zekasından bağımsız gelişim göstereceğini iddia ediyor. Ünlü fizikçi Stephen Hawking insanların yavaş gerçekleşen biyolojik evriminin, yapay zekanın gelişim hızı ile yarışamayacağını belirtiyor. Bu çalışmaların bir gün insan zekasını yakalaması şaşırtıcı olmayacak.

Yapay zeka çalışmalarına yapılan yatırımların gelecekte çok daha fazla artacağından şüphe yok. Geleceğin en önemli alanlarından birisinin yapay zeka çalışmaları olacağını ifade etmek yanlış olmayacak. Bu çalışmalar nedeniyle her geçen gün daha ileri teknolojiye sahip yapay zeka ürünleri ile tanışmaya devam edeceğiz. Mevcut ürünler ise daha zeki hale gelecek.

Bu ürünler insanoğlunun konforunu ve yaşam kalitesini arttırırken, aynı zamanda robotların gelecekte insanları kontrol edeceklerine yönelik tartışmaları da artıracak. Gerçekten de bu teknoloji bazı bilim adamlarının uyardığı gibi insanlığın varlığını tehlikeye düşürecek bir şekle dönüşmeye müsait. Fakat bu teknolojiyi söz konusu endişeleri giderecek şekilde insanoğlunun yararına geliştirmek de yine insanoğluna düşüyor.

Yapay zeka çalışmaları geri dönülemez biçimde ilerliyor. Tüm dünyada bu alanda büyük yatırımlar yapılıyor ve insanoğlunun çok eskilerden beri var olan bir düşü yavaş yavaş gerçekleşiyor. Ülkemizde de bu alanda çeşitli çalışmalar olmasına rağmen yeterli olduğunu ifade etmek mümkün değil. Bu nedenle bu gelişime ayak uydurmak gerekiyor. Ülkemizdeki kurum ve şirketlerin bu konuya daha fazla önem vermeleri, gelişmeleri takip edip yatırımlar yapmaları, bu yarışta geride kalmamamız için önem taşıyor.

Gürdoğan Yurtsever

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.